Υγεία

Ζάχαρη vs ανοσοποιητικό σύστημα

sugar in the bowl and on a table

Το ήξερες ότι η ζάχαρη και τα γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος?

Η ζάχαρη μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς. Η κατανάλωση ζάχαρης που ισοδυναμεί με μία μερίδα γλυκού μειώνει άμεσα στον οργανισμό τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια και τους ιούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι η γλυκόζη και η βιταμίνη C έχουν παρόμοια χημική δομή πράγμα που σημαίνει πως η πρώτη ανταγωνίζεται την βιταμίνη C εμποδίζοντας την δράση της!

Άλλοι ρόλοι της ζάχαρης στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού και τη γήρανση.

Μακροπρόθεσμα η χρόνια υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, που μειώνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά τις μολύνσεις.

Η ζάχαρη προωθεί την πρόωρη γήρανση εμποδίζοντας τις πρωτεΐνες να φτιάξουν αντισώματα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την καταπολέμηση λοιμώξεων.

Τέλος καταστρέφει το καλό μικροβίωμα του εντέρου και έτσι αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό (το έντερο ευθύνεται για το 80% του ανοσοποιητικού)

Συμπεράσματα

Φαίνεται λοιπόν πως η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα άμεσα και μακροπρόθεσμα. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας πως η τροφή δεν αφορά μόνο θερμίδες αλλά την θρέψη που προσφέρει και την επίδραση που ασκεί στην κατάσταση της μεταβολικής μας υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *